Sanataide

Musiikkikoulut Suomessa

Kuinka päästä näyttelijäksi Suomessa

Joillakin ihmisillä tulee jo pienestä tarve esiintyä muille, ja haave näyttelijän ammatista elää läpi elämän. On ihmisiä, joille rooli koulun joulu- tai kevätjuhlanäytelmässä on unelmien täyttymys ja he vetävät siitä kaiken irti kaverin tyytyessä maalailemaan lavasteita tai toimimaan kuiskaajana. Monilla paikkakunnilla toimii myös harrastelijateattereita, jotka ovat avoinna joko pelkästään nuorille tai sitten vauvasta vaariin. Niiden toiminta voi olla ympärivuotista, tai keskittyä pelkästään kesäteattereihin. Yhteistä niille on se, että esityksiä harjoitellaan ja hiotaan ohjaajan johdolla, ja pidetään useita esityksiä ensi-illasta kauden viimeiseen näytökseen. Mutta tyydyttääkö se intohimoisen harrastelijanäyttelijän tarpeita? Ehkä, ehkä ei. Toiset tekevät tyytyvään silti vain haaveilemaan nimestään elokuvan lopputeksteissä tai teatteriesitteen näyttelijälistassa, ja toiset, noh, toiset tekevät asialle jotain muutakin.

Tullakseen ammattimaiseksi näyttelijäksi ei Suomessa ole ehkä ole helppoa, alan oppilaitoksia on vähän ja niihin on hankala päästä. Jotkut ehkä hakevat opinahjoon useamman kertaa ennen kuin pääsevät sisälle. Teatterikouluja on Suomessa kaksi, joko Helsingin Teatterikorkeakoulu tai Tampereen yliopiston humanistisesta tiedekunnasta voi myöskin valmistua teatteritaiteen kandidaatiksi tai maisteriksi. Teatterikouluista ja mitä niissä tehdään, liikkuu juttuja ja opettajia pidetään joskus sadistisina sikoina, jotka nöyryyttävät oppilaitaan. No, kaupunkitarinoita on aina ja totta kai uusia opiskelijoita pelotellaan, sillä näyttelijän ammatti ei ole helpoimmasta päästä. Se on niin henkisesti kuin fyysisestikin raskasta, ja roolin jättäminen teatterilavalla ei ehkä aina ole niin helppoa.

Tosin, onhan aina mahdollista, että tv-sarjoihin pääsee näyttelemään välillä ilman kokemustakin. Aina silloin tällöin näkee ilmoituksia joissa etsitään tietyn ikäisiä miehiä tai naisia, tyttöjä ja poikia tiettyyn rooliin, kuten esimerkiksi MTV3:n suosittuun sarjaan Salatut Elämät. Jo useampi näyttelijä on tätä kautta alalle päätynyt, ja ohjelmaa seuraamalla ei voi kyllä aina välttyä huomaamasta sitä seikkaa, ettei sarjan tähdillä aina näyttelykokemusta ole.