Sanataide

Musiikkikoulut Suomessa

Musiikkikilpailut Suomessa

Musiikkikilpailut ovat tänä päivänä hyvin suosittu tapa päästä suihkulaulelusta suuren Kansan tietoisuuteen. Suomeenkin on rantautunut monia kansainvälisiä formaatteja, joissa koelaulujen kautta valitaan uusia laulajalupauksia, ja joita sitten pikku hiljaa tiputetaan yksi kerrallaan, joko tuomariäänin tai kansan päätöksellä, kunnes on jäljellä vain yksi, josta kruunataan voittaja. Palkinnoksi on yleensä luvassa vähintään levytyssopimus.

Musiikkimarkkinoille on singahtanut monta laulajaa tätä kautta, kuten esim. Anna Abreu, Hanna Pakarinen, Ari Koivunen, Antti Tuisku jne, jotka ovat kaikki olleet mukana Idols- ohjelmassa. Jo ennen Idolsia kisattiiin Popstars-kisassa, joka ei saavuttanut aivan yhtä suurta suosiota Idols-formaatin kanssa, mutta toi Suomen esiintyjäkaartiin sellaisia nimiä kuin PMMP (Mira Luoti ja Paula Vesala olivat mukana kisan alkuvaiheessa) sekä Jenni Vartiainen (oli mukana jo hajonneessa Popstars-voittajabändissä Gimmelissä). Myös rap-artisti Kana oli mukana tässä ohjelmaformaatissa ja on tullut tutuksi enemmänkin Sub Juniorin pirteänä juontajana yhdessä Tea Hiillosteen kanssa, joka oli myöskin Popstars-bändissä nimeltä Jane, joka voitti toisen Popstars-kauden.

Uusimpana Suomessa nähtävistä kansainvälisistä formaateista on Voice of Finland, joka on poikinut jo kaksi ääntä Suomen taivaalle yhdessä tähtivalmentajiensa kanssa. Ohjelmassa ei nähdä koelauluja tv:ssä, vaan kukin kilpailija on etukäteen lähettänyt esiintymisnauhansa televisioon, ja tähtivalmentajien täytyy tehdä valinta vain kuulemansa äänen perusteella, he eivät siis näe kilpailijaa. Jos ja kun useampi valmentaja on kiinnostunut valmentamaan laulajaa, on päätös hänen kenen tiimiin hän loppupeleissä haluaa.

Mutta jo ennen Idolsia ja Voice of Finlandia on pidetty kykykilpailuja nuorille artisteille. Kuka vielä muistaa sen, että mm. Hassisen kone-yhtye voitti rockin SM-tittelin vuonna 1980 ja että myöskin 22-pistepirkko kuuluu kisan voittajiin, vuosi oli tuolloin 1982. Samana vuonna kisassa oli myös tänä päivänä huippusuosittu Yö, sekä Tavaramarkkinat, jonka biisi ”Kevät” soi yhä radioissa eri esittäjien esittämänä. Myös Kolmas nainen kuuluu Rockin SM-kisojen osanottajiin, vuosi oli 1984 jolloin voiton vei Peer Günt. Kisassa oli kymmenen vuoden tauko vuosien 2002 ja 2012 välillä, mutta nyt kisa on mukana taas tarjoamassa uusille bändeille mahdollisuuden päästä pinnalle.

Uuden musiikin kilpailu eli UMK on myös kykykisa, ja tämän kisan erikoisuus on se, että kisan voittaja, joka tänä vuonna oli poikabändi nimeltä Softengine, pääsee edustamaan Suomea euroviisuihin. Jos kiinnostaa nähdä kertoimia tätä huippusuosittua musiikkiohjelmaa kohtaan, niin Betsafe tarjoaa tiedon tämän vuoden suosikeista. Kolmen kärkeä pitää tällä hetkellä Armenia, Norja ja Ruotsi.

Jos katsotaan hieman historian valossa kisoja, ovat näistä kolmesta kärkimaasta sekä Ruotsi että Norja pärjänneet euroviisuissa hyvin. Ruotsilla on takanaan viisi viisuvoittoa, Norjalla kolme. Jos Armenia voittaa, pokkaa se maalleen ensimmäisen viisuvoiton ja kisat järjestettäväkseen. Toki toivomme myös Suomen pojille menestystä Tanskassa, jotta paikka myös ensi vuoden kisoihin olisi varmistettu.

« Previous post