Sanataide

Musiikkikoulut Suomessa

Pelisuunnittelija – toisenlainen taiteilija

Moni meistä ei varmaan ole tullut ajatelleeksi, kuinka suuri projekti uuden tietokonepelin luominen on. Pelissä pitää tietysti olla perusidea, eli se miten sitä pelataan: heitetäänkö siinä jotakin, ammutaanko tarkkuutta, koitetaanko väistellä esteitä, vai ollaanko pelissä lentokoneen tai auton ohjaamossa ja niin edelleen. Toisaalta peli voi olla myös vaikka seikkailupeli, jossa tehdään valintoja, ja peli etenee sen mukaisesti. Toisinaan taas jo pelkkä taiteilijan luoma pelin yleisilme ja sen hahmot ja maisemat nostavat yksinkertaisenkin pelin kokonaan uuteen ulottuvuuteen.

Aivan oma työalueensa on pelin visuaalinen ilme ja musiikki, ja tässä vaiheessa alkavat taiteelliset kyvyt nousta esiin. Toki luonnollisesti pelien tekemiseen osallistuu yleensä suurempi joukko ihmisiä, joista osa suunnittelee pelin toimintaa, osa taas hahmottelee pelin grafiikkaa ja osa suunnittelee musiikin ja äänitehosteet ja niin edelleen. Mutta taiteellista näkökulmaa vaaditaan jossain määrin jokaiselta tiimin jäseneltä.

Pelin grafiikka voi olla toteutettu monella tavalla: se voi olla piirrosanimaatiota, tai valokuvantarkkaa realistista 3d-grafiikkaa. Pelin hahmojen ja maailmojen luonti on kuitenkin pitkälti graafikon vastuulla, vaikka tietokoneohjelmat osaavatkin rakentaa myös itsenäisesti esim. 3d-maisemagrafiikkaa tiettyjen lähtötietojen perusteella. Pelisuunnittelijan ura voi olla erittäin mielenkiintoinen ja haastava ja se on varmasti monien toiveammatti. Pelien maailmasta löytyy lähes rajattomasti mahdollisuuksia ja esimerkiksi Betssonin online-kasinoon kehitetään koko ajan uusia pelejä. Voisiko juuri sinun pelisi päästä jonkin suuren ja tunnustetun pelisivuston kuten Betssonin valikoimaan?

Pelin suunnitteleminen on kokonaisvaltainen projekti, jota voi hyvin verrata elokuvan tekemiseen. On käsikirjoitus, henkilöhahmot, kuvamateriaali ja sen editointi, äänimateriaali ja musiikki, ja lopulta kaikista palasista muodostuu valmis elokuva. Aivan vastaavasti on pelien laita, mutta peliin liittyy paljon myös joskus monimutkaistakin ohjelmointityötä, jota ei perinteisessä elokuvassa puolestaan ole. Edessä on vielä tietysti pelin testaaminen, markkinointi ja lopulta sen saattaminen innokkaiden pelaajien ulottuville.