Sanataide

Musiikkikoulut Suomessa

Taidekoulut Suomessa

Taiteen opiskelu on verrattain helppoa Suomessa. Jo pienestä pitäen on lapsi mahdollista istuttaa erilaisille taidekursseille, näitä järjestetään lähes jokaisella paikkakunnalla Suomessa ja ovat joko ilmaisia, tai sisältävät pienen maksun. Kursseilla on mahdollista opiskella erilaisia tekniikoita hiilipiirustuksesta öljytöihin ja sarjakuvien tekoon, ja näistä kursseista monet saavatkin kipinän hakeutua peruskoulun jälkeen ns. taidelukioihin. Näitä erikoislukioita löytyy ympäri Suomea, ja ne perustuvat muuten samaan koulutuslinjaan kuin muutkin lukiot, mutta niissä on mahdollisuus syventyä myös kuvataiteisiin tai ilmaisutaitoon. Kuvataidelukijoita löytyy mm. Tampereelta ja Savonlinnasta.

On myös mahdollista hakea ei-lukiopohjaisiin taidekouluihin, kuten mm. Helsingissä toimivaan Vapaaseen taidekouluun. Se ei kuulu yhteishaun piiriin, mutta opiskelijaksi voi hakea kaikki yli 16-vuotiaat, yläikärajaa ei ole. Opiskelijat valitaan keväisin maisema-maalauskurssin perusteella ensimmäiselle vuosikurssille, ja toiselle (kuten myös kolmannelle ja neljännelle) vuodelle näistä 25–30 opiskelijasta tiputetaan kolmannes pois loppujen 10–12 opiskelijan valmistuessa taidemaalareiksi.

Aina ei ole mahdollista opiskella kuvataidetta päiväopetuksena, jolloin iltakoulut tuovat hyvän lisän koulutusvalikoimaan. Tai opiskelija haluaa ehkä lisäkoulutusta ennen taidekorkeaan pyrkimistä tai on jo alalla, mutta haluaa täydennyskoulutusta. Hyvinkään taidekoulun iltalinjalle otetaan oppilaita joka toinen vuosi työnäytteiden perusteella (vähintään viisi kpl), jotka voivat olla niin veistoksia kuin piirustuksia, pääpainon ollessa kuitenkin piirustustaiteessa. Opinnot kestävät yhteensä kaksi vuotta, ja seuraavan kerran kouluun pääsee hakemaan ensi vuonna, eli 2015.